
Ιστορία της Μεταμόσχευσης Μαλλιών
Η τριχόπτωση φαίνεται να έχει απασχολήσει την ανθρωπότητα από την αυγή της ιστορίας της πράγμα που αποδεικνύεται από συνταγή για αποκατάσταση των μαλλιών που βρέθηκε σε πάπυρο της αρχαίας Αιγύπτου το 1500 Β C. Ebers.
Σταθμός στη σύγχρονη μεταμόσχευση μαλλιών υπήρξε το θεώρημα «donor dominance» που περιγράφεται για πρώτη φορά από τον Orentreich το 1957.
Σύμφωνα με αυτό τα τριχοθυλάκια που λαμβάνονται από την δότρια περιοχή και τοποθετούνται στην δέκτρια περιοχή συνεχίζουν να αναπτύσσονται κανονικά όπως στην προτέρα θέση διατηρώντας το γενετικό τους υλικό.
Οι σημαντικότεροι ιστορικοί σταθμοί στην εξέλιξη της μεταμόσχευσης μαλλιών:
Το Baromio μεταμόσχευσε τριχωτές περιοχές σε ζώα
1804
1822
Ο J. Dieffenbach εκτελεί αυτόλογη μεταμόσχευση μαλλιών στο δέρμα
Ο Okuda χρησιμοποιεί μοσχεύματα διαμέτρου 2-4 mm για αποκατάσταση της αλωπεκίας
1939
1943
Ο Tamura εμφυτεύει μονότριχα μοσχεύματα μαλλιών ένεση για αποκατάσταση απωλειών στο εφήβαιο.
Ο Orentreich χρησιμοποιεί αυτο-μοσχεύματα για αποκατάσταση της ανδρογενετικής αλωπεκίας.
1959
1980
Ο Limmer χρησιμοποιεί μικροσκόπια για τη δημιουργία μικρών μοσχευμάτων περιεχόντων από 1 μέχρι 5 τρίχες.
Ο Uebel εκτελεί την πρώτη strip εκτομή
1992
1994
OLimmer πραγματοποιεί λήψη strip και παρασκευή των μοσχευμάτων υπό το μικροσκόπιο, γνωστή σήμερα ως FUT ή stripprocedure
Ο Unger οριοθετεί την ασφαλή δότρια περιοχή
1994
1995
Η Woods συλλέγει μεμονωμένες θυλακικές μονάδες χρησιμοποιώντας μικρά punch (1 mm) με αποδεκτή αισθητική εμφάνιση και χαμηλό ρυθμό διατομή
Οι Bernstein και Rassman περιγράφουν την τεχνική της μεταμόσχευσης των τριχοθυλακίων, συμβάλλοντας στην ονοματολογία του όρου
1997
2002
Οι Rassman και Bernstein περιγράφουν την FUE ως χειρουργική τεχνική στην ιατρική βιβλιογραφία

Τι είναι η μεταμόσχευση μαλλιών;
Η μεταμόσχευση τριχών είναι η πλέον δημοφιλής, αξιόπιστη και ευρύτερα εφαρμοζόμενη μέθοδος, ποσοτικής αποκατάστασης της ανδρογενετικής αλωπεκίας.
-
Η μεταμόσχευση τριχών ή μαλλιών, ως είθισται να λέγεται, είναι μια εξαιρετικά απαιτητική και ελάχιστα τραυματική χειρουργική πράξη.
-
Περιλαμβάνει τη μεταφορά θυλακικών μονάδων (τριχοθυλακίων) από τη ζώνη σταθερής τριχοφυΐας (δότρια περιοχή) στη δέκτρια περιοχή.
-
Η υλοποίησή της απαιτεί και προϋποθέτει επιστημονική γνώση, εμπειρία, χειρουργική ικανότητα, υψηλή εκπαίδευση, συνεχή ενημέρωση και επιμόρφωση σχετικά με τις εξελίξεις στις τεχνικές και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται και πάνω από όλα καλλιτεχνική και δημιουργική αντίληψη, από τον δρώντα ιατρό.
-
Ίσως είναι η πλέον σύνθετη και παραγωγική πράξη της Δερματοχειρουργικής.
-
Η συχνότερη αισθητική πράξη στον ανδρικό πληθυσμό.
-
Η πράξη αυτή εξελίσσεται ραγδαία με εντυπωσιακά και φυσικά αποτελέσματα
Ποιός είναι ο βασικός άξονας πάνω στον οποίο στηρίζεται η μεταμόσχευση μαλλιών;
Η βασική αξιακή αρχή για τη μεταμόσχευση μαλλιών είναι η εξής: «Οι μεταφερόμενοι τριχικοί θύλακοι διατηρού, στη νέα τους θέση, τους γονιδιακούς τους χαρακτήρες»
Ορόσημο στη σύγχρονη ιστορία της μεταμόσχευσης μαλλιών, αποτελεί η εργασία του Αμερικάνου δερματολόγου Dr Norman Orentreich το 1959.
O Dr Orentreich, πρώτος εισήγαγε τη θεωρία της δότριας περιοχής (περιοχή από την οποία λαμβάνουμε τα τριχοθυλάκια) και της λήπτριας περιοχής (περιοχή που τοποθετούνται) και της «επικράτησης (donor dominance)» των τριχοθυλακίων από το πίσω μέρος της κεφαλής.
Αργότερα, μελέτες επιβεβαιώνουν την κληρονομικότητα της ανδρογενετικής αλωπεκίας.
Τι είναι ο τριχικός θύλακας (τριχοθυλάκιο);
Ο τριχικός θύλακας ή το τριχοθυλάκιο, όπως αλλιώς λέγεται, αποτελεί ένα ενιαίο ανατομικό σχηματισμό, ο οποίος περιλαμβάνει:
-
1 έως 4 τελικές τρίχες (1 σπάνια ενώ 2 χνοώδεις τρίχες)
-
τον συνοδό σμηγματογόνο αδένα
-
την πρόσφυση του ορθωτήρα μυ της τρίχας και
-
μία λεπτή στοιβάδα κολλαγόνου, η οποία περιβάλλει και καθορίζει τον σχηματισμό, το περιθυλάκιο. Το περιθυλάκιο (follicular unit) περιεγράφηκε για πρώτη φορά, ανατομικά, το 1984, από τον Dr. John T. Headington και το 1995 εισάγεται επίσημα στο πεδίο της μεταμόσχευσης, από τους δερματολόγους Dr. R. Bernstein, D. Seager και B. Limmer, ως follicular unit transplantation (FUE).
Έτσι λοιπόν, δε μεταμοσχεύουμε απλώς τρίχες αλλά τριχικούς θύλακες, δηλαδή μικρά μοσχεύματα ολικού πάχους διαμέτρου από 0,75mm μέχρι 1mm.
Οι μεταφερόμενοι τριχικοί θύλακες μπορεί να περιέχουν από μία έως τέσσερεις τρίχες, οι οποίες δεν πρέπει να διαχωρίζονται μεταξύ τους γιατί αποτελούν ενιαίο ανατομικό σχηματισμό.
Πώς ορίζεται η δότρια περιοχή;
Η δότρια περιοχή (donorarea) είναι η περιοχή ασφαλούς λήψεως τριχοθυλακίων, τα οποία δεν είναι επιβαρυμένα γενετικά.
Βρίσκεται στο πίσω μέρος του τριχωτού της κεφαλής και τα ακριβή όρια της φαίνονται στην παρακάτω διαφάνεια σύμφωνα με τα τρία μοντέλα που προτείνονται παγκοσμίως.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ως δότρια περιοχή, εκτός του τριχωτού της κεφαλής, ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν και άλλες έντριχες περιοχές όπως είναι τα γένια, το στήθος, η ράχη, το εφήβαιο, οι μασχάλες, η μέση γραμμή, οι κνήμες και ο μηρός (bodyhairtransplantation).
Ποιοί είναι οι τρόποι λήψεως των θυλακικών μονάδων από την δότρια περιοχή;
Οι τρόποι λήψης των θυλακικών μονάδων από την δότρια περιοχή είναι τρεις:
Λήψη λωρίδας από την ινιακή χώρα και εν συνεχεία παρασκευή των θυλακικών μονάδων υπό το μικροσκόπιο (Stripexcision – folli cular unit transplantation FUT). Παλαιότερος τρόπος οποίος εφαρμόζεται ολοένα και λιγότερο στις μέρες μας λόγω της γραμμοειδούς ουλής και της σημαντικής μετεγχειρητικής ταλαιπωρίας.
Απευθείας απόσπαση μεμονωμένων τριχικών θυλάκων από την δότρια περιοχή (folli cullar unit extraction - folli cullar unit excision FUE). H Tεχνική που οδήγησε στην έκρηξη της μεταμόσχευσης των μαλλιών παγκοσμίως τα τελευταία πέντε χρόνια. Στην Ελλάδα την εφάρμοσε και ανακοίνωσε επίσημα για πρώτη φορά, ο Δρ. Σωτήρης Θεοχάρης το 2003 στο δερματολογικό περιοδικό INFODERMA (NOE 2003).
Συνδυασμός των δύο τρόπων λήψης στην ίδια συνεδρία (combo technique). Εξαιρετικά εργώδης, απαιτεί χειρουργική δεινότητα και άριστη ιατρική γνώση και των δύο τεχνικών λήψεως των θυλακικών μονάδων.
Ποιές είναι οι ενδείξεις μεταμόσχευσης μαλλιών;
Η μεταμόσχευση μαλλιών μπορεί να εφαρμοσθεί με επιτυχία, εφόσον υπάρχει επαρκής ιατρική εμπειρία και προηγηθεί ορθή αξιολόγηση, στις παρακάτω περιπτώσεις:
-
Ανδρογενετική αλωπεκία στους άνδρες
-
Ανδρογενετική αλωπεκία σε γυναίκες
-
Αλωπεκία οφρύων, βλεφαρίδων και γενείου
-
Αλωπεκία μετά από αισθητικές επεμβάσεις (facelift) - τραύματα - εγκαύματα
-
Αλωπεκία μύστακος, προωτιαίας χώρας και εφηβαίου
-
Άνδρες ή γυναίκες που επιθυμούν να αποκαταστήσουν ή να αλλάξουν το σχήμα της μετωπιαίας γραμμής (hairline) του τριχωτου
-
Αλωπεκία οφειλόμενη σε χρόνιες δερματοπάθειες του τριχωτού, από αυτοάνοσα νοσήματα όπως είναι ο δισκοειδής ερυθηματώδης λύκος (DLE), ο θυλακικός λειχήνας, η πρόσθια ινωτική αλωπεκία, υπό αυστηρές προυποθέσεις όμως. Συγκεκριμένα ενδείκνυται μόνο εφόσον το νόσημα είναι σε "σιγή" για μία πενταετία και αφού ενημερωθεί ο ενδιαφερόμενος για την πιθανότητα υποτροπής του νοσήματος μετεγχειρητικά.
Η μεταμόσχευση δεν εφαρμόζεται στην γυροειδή αλωπεκία παρά μόνο στα φρύδια και σε μικρές πλάκες στο γένειο, όταν μετά από σιγή του νοσήματος επί διετία τουλάχιστον - δεν υπάρχει επανέκφυση τριχών στις συγκεκριμένες ανατομικές θέσεις - και αφού προηγηθεί ρεαλιστική ενημέρωση του υποψηφίου για την πιθανότητα υποτροπής του νοσήματος.
Η μεταμόσχευση δεν αποτελεί λύση για οποιαδήποτε απώλεια των μαλλιών – προσοχή στην σωστή ένδειξη από τον ειδικό και εξειδικευμένο δερματολόγο.


Η 25ετής κλινική εμπειρία που διαθέτουμε στη μεταμόσχευση μαλλιών, και το άριστα εκπαιδευμένο ιατρικό και παραϊατρικό μας προσωπικό, αποτελούν εγγύηση για τη χειρουργική αποκατάσταση της αλωπεκίας – φαλάκρας και των προβλημάτων αραίωσης του τριχωτού, με απολύτως επιτυχημένα και φυσικά αποτέλεσμα.
Για την αποκατάσταση, χρησιμοποιούμε τις δύο βασικές τεχνικές της μεταμόσχευση μαλλιών FUE ή FUT (STRIP), ή συνδυασμό αυτών, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενή.