Στις μέρες μας, μια από τις συχνές αιτίες προσέλευσης των γυναικών στο δερματολογικό ιατρείο είναι, αναμφισβήτητα, η τριχόπτωση.
Ειδικότερα, έρευνες μας έχουν δείξει, ότι το 40% περίπου, των γυναικών πάσχουν από αλωπεκία και μεγάλο μέρος, αυτών, ανήκει στην ανδρογενετική αλωπεκία. Ένα εξαιρετικά σύνηθες φαινόμενο, που δε κάνει διακρίσεις ανάμεσα στα δύο φύλα.
Το γυναικείο φύλο έχει συνδυαστεί, άμεσα, με μια πλούσια κώμη, η οποία αποτελεί σύμβολο υγείας και ομορφιάς. Η απώλεια τριχών στις γυναίκες φαίνεται να επιφέρει σημαντικές ψυχολογικές συνέπειες και προβλήματα ποιότητας ζωής, που μπορούν να συνοψιστούν στα εξής παρακάτω:
- απώλεια της αυτοεκτίμησης
- άγχος και κατάθλιψη
- ανασφάλεια (κοινωνική ή και επαγγελματική)
- αίσθημα απώλειας ελέγχου (προσωπική ζωή) κ.ά.
Η τριχόπτωση ενδέχεται να έχει τρομακτική ή ακόμα και καταστροφική επίδραση στην ποιότητα ζωής των γυναικών, κυρίως επειδή η απώλεια μαλλιών συχνά θεωρείται, εσφαλμένα, λιγότερης σημασίας, ψυχολογικό και συναισθηματικό πρόβλημα για τις γυναίκες, από ό, τι για τους άνδρες. Πολύ συχνά, η απώλεια μαλλιών στις γυναίκες δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από την οικογένεια και τους φίλους ή ακόμη και από τον προσωπικό γιατρό μιας γυναίκας, ωστόσο, επιβαρύνει σοβαρά τον ψυχικό κόσμο της πάσχουσας.
Τα καλά νέα είναι, ότι υπάρχουν πολλές θεραπευτικές δυνατότητες για την αντιμετώπιση του φαινομένου, με απαραίτητη προϋπόθεση, την επίσκεψη σε εξειδικευμένο Δερματολόγο, που είναι ο μόνος αρμόδιος ιατρός για την αντιμετώπιση κάθε είδους αλωπεκίας (τριχόπτωση).
"Το προλαμβάνειν κρείττον εστί του θεραπεύειν"
Τα πρώιμα σημάδια της τριχόπτωσης είναι δύσκολο να γίνουν αντιληπτά στις γυναίκες. Στους άνδρες, η πιο πιθανή αιτία τριχόπτωσης είναι η ανδρογενετική αλωπεκία. Ενώ η ανδρογενετική αλωπεκία, μια κληρονομική κατάσταση, μπορεί, επίσης, να είναι σημαντική αιτία της απώλειας τρίχας στις γυναίκες, δεν ακολουθεί τα ίδια χαρακτηριστικά με τους άνδρες. Μερικοί ερευνητές πιστεύουν, ότι, αν και η ανδρική και γυναικεία τριχοφυΐα έχουν γενετικές αιτίες, μπορεί, ωστόσο, να εμπλέκονται διαφορετικά γονίδια. Επίσης, πιθανολογείται η λειτουργία των γονιδίων απώλειας τρίχας να είναι διαφορετική στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες.
Υπάρχει μία πληθώρα πιθανών αιτίων για την γυναικεία τριχόπτωση, ανεξαρτήτως ηλικίας. Οι αιτίες ποικίλλουν από την Γυναικεία Ανδρογενετική Αλωπεκία (περίπου 70% των γυναικών με τριχόπτωση) μέχρι και τις παθήσεις του τριχωτού της κεφαλής, το αυξημένο άγχος, την κληρονομικότητα, την ανεπαρκή διατροφή (χαμηλή σε θρεπτικές ουσίες) και άλλους λόγους. Επιπρόσθετα, η έλλειψη σιδήρου (κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως ή της εγκυμοσύνης), κάποιες διαταραχές του θυρεοειδή (όπως ο υποθυρεοειδισμός), η εμμηνόπαυση, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCO), η λήψη φαρμάκων και η χημειοθεραπεία, αποτελούν πρόσθετες αιτίες.
Είναι, λοιπόν, σημαντικό να προβαίνουμε σε διαγνωστικές εξετάσεις για να καθορίσουμε με ακρίβεια τα αίτια της αλωπεκίας.
Για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την ποιότητα των μαλλιών τους, είτε την αραίωση ή και την λέπτυνση αυτών, το μεγάλο ερώτημα είναι τι μπορούν να κάνουν, προληπτικά, για να αποφύγουν τα χειρότερα.
Η γυναικείου τύπου αλωπεκία είναι μία προοδευτικά εξελισσόμενη κατάσταση, µε εξαιρετικά μεταβλητό ρυθμό εξέλιξης, όπου δυστυχώς, όταν την αντιλαμβάνονται οι γυναίκες, έχουν ήδη χάσει πάνω από το 15% του όγκου των μαλλιών τους. Ωστόσο, υπάρχουν θεραπείες, που ενδέχεται να εμποδίσουν την περαιτέρω επιδείνωση και να τις βοηθήσουν να ανακτήσουν - τουλάχιστον εν μέρει - τα μαλλιά τους.
Η θεραπεία, που θα ακολουθηθεί, εξαρτάται από την αιτία και μπορεί να είναι τοπική, συστηματική ή/και επεμβατική. Στις επεμβατικές θεραπείες συμπεριλαμβάνονται η μεταμόσχευση μαλλιών, η μεσοθεραπεία τριχωτού και η αυτόλογη μεσοθεραπεία PRP.
Σε όλες τις περιπτώσεις, το πρώτο και καθοριστικό σας βήμα είναι να συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο Δερματολόγο, για να διαγνωστούν με ακρίβεια τα αίτια και να καθοριστεί μια αγωγή, ιδανική για τη δική σας περίπτωση. Το βήμα αυτό είναι αναγκαίο, προτού παρθεί οποιαδήποτε απόφαση για αντιμετώπιση της τριχόπτωσης ή την πραγματοποίηση μεταμόσχευσης μαλλιών, στο μέλλον.
Πηγή: www.ishrs.org